User comments on ISPs
  >> EE (Everything Everywhere) and Orange


Register (or login) on our website and you will not see this ad.


  Print Thread
Standard User PrivateAtom
(newbie) Mon 05-Mar-12 20:46:38
Print Post

Very slow, frequent disconnects.


[link to this post]
 
Been lurking this website for a little while. Seems decent, so I'm posting my issue with Orange, and router stats.

For the last two years or so, I had been disconnecting every morning at about 6am. No big deal, but more recently, the disconnects are getting more and more frequent. Today alone, my connection has been dropped at least 10 times. What makes things worse is that I have to reboot the router (I've tried two routers, same problem) for the handshake to be even attempted again. I'll rarely reconnect automatically, and it's highly frustrating.

BT Infinity arrives in my area at the end of this month, so it's mostly a waiting game right now, but a stable connection wouldn't hurt.

SNR Margin
Downstream: 10.6 db
Upstream: 6.0 db

Line Attenuation
Downstream: 42.0 db
Upstream: 24.0 db

Data Rate
Downstream: 3700 kbps
Upstream: 1087 kbps

Power
Downstream: 0.0 dbm
Upstream: 12.3 dbm

CRC
Downstream: 21933
Upstream: 65505

I'm usually connected at 5800 kbps, but the rest of the numbers are pretty much the norm.
Standard User XRaySpeX
(eat-sleep-adslguide) Mon 05-Mar-12 21:11:12
Print Post

Re: Very slow, frequent disconnects.


[re: PrivateAtom] [link to this post]
 
Do you have any phone extensions? Are they all filtered?

Try connecting to hidden test socket behind master socket faceplate and see if discons go away.

You should be getting about 8 Meg sync. Can you tell from router what ADSL Mode you are on?

1999: Freeserve 48K Dial-Up => 2005: Wanadoo 1 Meg BB => 2007: Orange 2 Meg BB => 2008: Orange 8 Meg LLU => 2010: Orange 16 Meg LLU => 2011: Orange 19 Meg WBC
Standard User PrivateAtom
(newbie) Mon 05-Mar-12 21:15:28
Print Post

Re: Very slow, frequent disconnects.


[re: XRaySpeX] [link to this post]
 
I'm on ADSL2, and I have a phone extension, but the problem remains even if I remove it and connect the router straight to the wall. Filters are in place, and replaced with newer units. I've never tried the hidden test socket but I can try that next.


Register (or login) on our website and you will not see this ad.

Standard User XRaySpeX
(eat-sleep-adslguide) Mon 05-Mar-12 21:48:49
Print Post

Re: Very slow, frequent disconnects.


[re: PrivateAtom] [link to this post]
 
In reply to a post by PrivateAtom:
I'm on ADSL2
No "+"?

Test socket is only way to test conclusively.

1999: Freeserve 48K Dial-Up => 2005: Wanadoo 1 Meg BB => 2007: Orange 2 Meg BB => 2008: Orange 8 Meg LLU => 2010: Orange 16 Meg LLU => 2011: Orange 19 Meg WBC
Standard User Zarjaz
(knowledge is power) Tue 06-Mar-12 08:07:21
Print Post

Re: Very slow, frequent disconnects.


[re: PrivateAtom] [link to this post]
 
You or possibly close neighbours heating/water switch on at 6 in the morning ?

Standard User astateoftrance
(newbie) Tue 06-Mar-12 09:37:31
Print Post

Re: Very slow, frequent disconnects.


[re: PrivateAtom] [link to this post]
 
Are you using the Netgear DGN1000 ?
Standard User PrivateAtom
(newbie) Tue 06-Mar-12 18:23:09
Print Post

Re: Very slow, frequent disconnects.


[re: astateoftrance] [link to this post]
 
I have my router connected to the test socket right now, with nothing else connected.

SNR Margin
Downstream: 10.3 db
Upstream: 5.7 db

Line Attenuation
Downstream: 41.0 db
Upsteam: 20.2 db

Data Rate
Downstream: 4544 kbps
Upstream: 1091 kbps

Power
Downstream: 0.0 dbm
Upsteam: 12.3 dbm

CRC
Downstream: 11712
Upstream: 67

So far, no disconnects yet, but I've only been connected for 20 minutes or so. Definitely not on ADSL2+, too. Just ADSL2.

/EDIT/

Forgot to add, I have a TP-Link router. In hindsight, it's probably one of the worst routers I've ever had the pleasure of buying. I connected my Livebox a couple of days ago, but I still get the disconnection issues.

Edited by PrivateAtom (Tue 06-Mar-12 18:38:13)

Standard User Mike_Williams
(member) Wed 07-Mar-12 09:19:13
Print Post

Re: Very slow, frequent disconnects.


[re: PrivateAtom] [link to this post]
 
In reply to a post by PrivateAtom:
I have my router connected to the test socket right now, with nothing else connected.

Data Rate
Downstream: 4544 kbps
Upstream: 1091 kbps

So far, no disconnects yet, but I've only been connected for 20 minutes or so. Definitely not on ADSL2+, too. Just ADSL2.

AFAIK If you are getting an upstream data rate of 1091 you will be on ADSL2+ I think the max upload rate of ADSL2 is 384 kbps

Regards
Mike Williams

Info :-
Line: Length 250 metres
Modem router: Orange BrightBox
IP Profile = Down 19418 kbps Up 1019 kbps

2012: Orange WBC 20Mbps Down: 22010 kbps Up: 1019 kbps
2003: Demon ADSLMax 8Mbps Down: 8128 kbps Up: 448 kbps
Standard User XRaySpeX
(eat-sleep-adslguide) Wed 07-Mar-12 15:08:28
Print Post

Re: Very slow, frequent disconnects. - EDITED


[re: Mike_Williams] [link to this post]
 
In reply to a post by Mike_Williams:
I think the max upload rate of ADSL2 is 384 kbps
Max upstream on ADSL2 is same as ADSL2+, 1.3 Meg. The only diff is ADSL2 is limited to 12 Meg downstream as it uses less frequencies.
EDIT: See my readings @ http://forums.thinkbroadband.com/technical/t/4100199...

So OP's upstream is not a clue to his ADSL Mode.

1999: Freeserve 48K Dial-Up => 2005: Wanadoo 1 Meg BB => 2007: Orange 2 Meg BB => 2008: Orange 8 Meg LLU => 2010: Orange 16 Meg LLU => 2011: Orange 19 Meg WBC

Edited by XRaySpeX (Wed 07-Mar-12 15:12:46)

  Print Thread

Jump to