User comments on ISPs
  >> PlusNet plc


Register (or login) on our website and you will not see this ad.


Pages in this thread: 1 | 2 | (show all)   Print Thread
Standard User Corbula
(member) Tue 10-Feb-15 14:05:19
Print Post

Something wrong with line or router?


[link to this post]
 
Hey guys, for a few weeks now my speed seems to have dropped a bit, not massively, just enough to make me wonder if something is going on. I've attached a speed test below that I've just done and the download speed used to be above 70 mb/s so not a really a big deal.

The upload used to be above 16 mb/s though, so that has dropped.

The ping as well, for some reason thats showing over 100ms when it used to be around 18ms.

http://www.speedtest.net/result/4131584976.png


Is something going on here with my line or maybe my router?

Edited by Corbula (Tue 10-Feb-15 14:15:15)

Standard User ian72
(eat-sleep-adslguide) Tue 10-Feb-15 15:03:35
Print Post

Re: Something wrong with line or router?


[re: Corbula] [link to this post]
 
Can you run and link to a Thinkbroadband speedtest - mainly because it can give additional info in the speed graph and tests single and multi threaded.

Also, do a BT wholesale speed test and do the advanced bit which should give you the IP Profile information which will give an idea of whether it is throughput or actually connection speed.
Standard User Corbula
(member) Tue 10-Feb-15 15:26:13
Print Post

Re: Something wrong with line or router?


[re: ian72] [link to this post]
 
The Thinkbroadband speed test gives me this.

http://www.thinkbroadband.com/speedtest/button/14235...


But the BT wholesale speed test gives me this.

1. Best Effort Test:

Download Speed : 66.52 Mbps

2. Upstream Test:

Upload Speed : 8.87 Mbps

3. Ping 82 ms

I can't run the further diagnostics on the BT one as it just says there is an error when it's running.

Edited by Corbula (Tue 10-Feb-15 15:33:46)


Register (or login) on our website and you will not see this ad.

Standard User StephenTodd
(experienced) Tue 10-Feb-15 15:43:53
Print Post

Re: Something wrong with line or router?


[re: Corbula] [link to this post]
 
Your ping is actually 32ms on that Thinkbroadband test, not 82. Still a bit high.
Are you using wired or wireless? If wireless that could be the issue.

Otherwise, DLM may well have put you onto interleaving. Try a command line 'tracert bbc.co.uk'.
If the second hope is around 15ms or more you are probably interleaved.
Not much you can do about it, depending on the reason it may go away after a week or more, or it may be that you are unlucky and your new speed is there to stay.

--
Recently moved from BT Infinity 2 to PlusNet. Very happy so far.
Standard User Corbula
(member) Tue 10-Feb-15 15:53:51
Print Post

Re: Something wrong with line or router?


[re: StephenTodd] [link to this post]
 
Yes, it's 32 on the Thinkbroadband test but it's 82 on the BT one and over a 100 on the speedtest.net one.

I've just done the tracert and thought I might as well post it here for you to see.

Tracing route to bbc.co.uk [212.58.246.104]
over a maximum of 30 hops:

1 82 ms 99 ms 99 ms dsldevice.lan [192.168.1.254]
2 14 ms 14 ms 34 ms lo0-central10.pcl-ag04.plus.net [195.166.128.185]
3 14 ms 13 ms 13 ms link-b-central10.pcl-gw02.plus.net [212.159.2.174]
4 13 ms 13 ms 13 ms xe-0-2-0.pcl-cr02.plus.net [212.159.0.206]
5 15 ms 13 ms 13 ms ae2.pcl-cr01.plus.net [195.166.129.6]
6 13 ms 13 ms 13 ms ae1.ptw-cr01.plus.net [195.166.129.0]
7 13 ms 13 ms 13 ms kingston-gw.thdo.bbc.co.uk [212.58.239.6]
8 * * * Request timed out.
9 15 ms 14 ms 14 ms ae0.er02.cwwtf.bbc.co.uk [132.185.254.90]
10 15 ms 14 ms 15 ms 132.185.255.165
11 14 ms 14 ms 14 ms fmt-vip133.cwwtf.bbc.co.uk [212.58.246.104]

Trace complete.


I certainly hope it's not here to stay, there was no issues before so no reason for it to stay like this now.

Standard User StephenTodd
(experienced) Tue 10-Feb-15 16:05:05
Print Post

Re: Something wrong with line or router?


[re: Corbula] [link to this post]
 
The first hop values to your dsldevice are oddly high, they should usually be 1ms or <1ms.
However, as they others are sensibly low it indicates nothing too bad happening; probably just a router that prioritized tracert packets very low.
The 14ms 2nd hop makes it difficult to be sure if you are on interleaving or not; I get nearly that and I am not interleaved.
Overall 14ms to bbc isn't too bad; the others are sometimes a bit higher than they should be, but not by that amount.

You didn't mention if you were on wireless; that could still be the issue.

Unfortunately no issues in the past doesn't assure the same in the future; as more people get connected to your cabinet there can be crosstalk issues that lower you speed. They are trialing experiments to get over that, but ...???

--
Recently moved from BT Infinity 2 to PlusNet. Very happy so far.
Standard User Corbula
(member) Tue 10-Feb-15 16:12:51
Print Post

Re: Something wrong with line or router?


[re: StephenTodd] [link to this post]
 
ah sorry, no I'm wired to the router, which happens to be the Plusnet supplied on (technicolor).

Is there no definitive way to find out if you are on interleaving or not?

Standard User ian72
(eat-sleep-adslguide) Tue 10-Feb-15 16:30:56
Print Post

Re: Something wrong with line or router?


[re: Corbula] [link to this post]
 
So, your upload is still over 16Mb/s on TBB test (just over 17 in fact).

The download may have dropped a little due to crosstalk from other lines - not unusual.

The ping to BBC is 14ms so if you are getting bad pings elsewhere it is either their end or something in the path that is the problem. It could be that one of the PlusNet interlinks is having problems to specific sites rather than a problem with your line.

All in all I don't think your line has any major issues.
Standard User Corbula
(member) Tue 10-Feb-15 16:39:14
Print Post

Re: Something wrong with line or router?


[re: ian72] [link to this post]
 
Yes the Thinkbroadband test looks ok but the BT, speedtest.net and a speedof.me test didn't look ok.

Also I downloaded the 512mb test file from here and only managed to reach at most 5MB/s although it was mostly under 4MB/s.

Downloading with utorrent before as well and couldn't get above 4MB/s when I normally get 8MB/s.

Standard User ian72
(eat-sleep-adslguide) Tue 10-Feb-15 16:41:18
Print Post

Re: Something wrong with line or router?


[re: Corbula] [link to this post]
 
The other speedtests don't test your connection. They are showing issues somewhere outside of your connection.

So, it could be contention at PlusNet. Could be issues with PlusNet interlinks. Could be issues with PlusNet gateways. I believe others have reported some issues with speeds on torrents recently.

What it is unlikely to be is issues with your physical line.

EDIT : Have you read this thread?

Edited by ian72 (Tue 10-Feb-15 16:41:52)

Pages in this thread: 1 | 2 | (show all)   Print Thread

Jump to