Technical Discussion
  >> Technical Issues


Register (or login) on our website and you will not see this ad.


Pages in this thread: 1 | 2 | (show all)   Print Thread
Standard User wolvesmad
(fountain of knowledge) Mon 16-May-11 09:10:06
Print Post

Line or router faulty?


[link to this post]
 
Recently I swapped out my trusty DG834PN for a DGN2000 as I need Wireless N.

The wireless signal is noticeably better but I now have another problem regarding the sync speed.

I am on an office package, 832kbps upload speed and the 834PN always sync'd at 832kbps with an 11db SNR.

Last week the internet went down and the downstream sync'd at the normal speed but the upload was 320kbps.

Strange, I have never known the upload speed to drop down from 832kbps before.

Just checked this morning and it is back down to 320kbps again.

Is it the router? Why would the upload speed drop but downstream be fine?

-

Xilo.net Office 8Mb
Standard User b4dger
(knowledge is power) Mon 16-May-11 10:22:43
Print Post

Re: Line or router faulty?


[re: wolvesmad] [link to this post]
 
"Line or Router?" - I would start by trying your original router again and checking the stats...

Standard User wolvesmad
(fountain of knowledge) Mon 16-May-11 10:32:02
Print Post

Re: Line or router faulty?


[re: b4dger] [link to this post]
 
They 834PN and DGN2000 sync at exactly the same speed. Right now the DGN2000 is sitting at 832kbps.

Few days later the DGN re-syncs and drops the upload speed down to 320kbps.

-

Xilo.net Office 8Mb


Register (or login) on our website and you will not see this ad.

Standard User XRaySpeX
(knowledge is power) Mon 16-May-11 19:46:51
Print Post

Re: Line or router faulty?


[re: wolvesmad] [link to this post]
 
confused! When will be a few days later than "right now"? Can't you wait till then?

1999: Freeserve 48K Dial-Up => 2005: Wanadoo 1 Meg BB => 2007: Orange 2 Meg BB => 2008: Orange 8 Meg LLU BB => 2010: Orange 19 Meg Tweaked / 16 Meg Untweaked LLU BB
Standard User shtu
(experienced) Tue 17-May-11 09:37:22
Print Post

Re: Line or router faulty?


[re: wolvesmad] [link to this post]
 
So cut and paste stats from the router,

a) Now

b) When it drops to 320Kbps

Then post both sets here and someone will have an opinion.
Standard User wolvesmad
(fountain of knowledge) Tue 17-May-11 10:08:45
Print Post

Re: Line or router faulty?


[re: shtu] [link to this post]
 
The stats are identical this is what I am getting at just the SNR for the upstream is 6db at 320kbps.

It drops down to 320kbps during the day which is strange as whilst my line is noisey, it will not drop during the day usually.

-

Xilo.net Office 8Mb
Standard User wolvesmad
(fountain of knowledge) Tue 17-May-11 10:12:02
Print Post

Re: Line or router faulty?


[re: XRaySpeX] [link to this post]
 
I don't understand what you are saying?

The DGN happily syncs at 832kbps and will sit there for days then all of a sudden it goes down to 320kbps but the downstream is not affected.

-

Xilo.net Office 8Mb
Standard User john2007
(legend) Tue 17-May-11 10:17:47
Print Post

Re: Line or router faulty?


[re: wolvesmad] [link to this post]
 
The upstream uses different (lower) frequencies than the downstream.

It sounds like you are getting a noise burst in these lower frequencies which cause the SNR to drop and a resync.

Any pattern about the times? A pattern may indicate the culprit.

It may be useful to know the full stats (i.e. attenuations, sync rates, SNR margin, for both up and downstream).
Standard User XRaySpeX
(knowledge is power) Tue 17-May-11 12:50:41
Print Post

Re: Line or router faulty?


[re: wolvesmad] [link to this post]
 
In reply to a post by wolvesmad:
The stats are identical this is what I am getting at just the SNR for the upstream is 6db at 320kbps
The SNR margin is just a part of the full stats, which, as shtu requested, you should post in order for someone to be able to sensibly comment.

Otherwise, you are just repeating yourself ad nauseam and unclearly at that.

1999: Freeserve 48K Dial-Up => 2005: Wanadoo 1 Meg BB => 2007: Orange 2 Meg BB => 2008: Orange 8 Meg LLU BB => 2010: Orange 19 Meg Tweaked / 16 Meg Untweaked LLU BB
Standard User wolvesmad
(fountain of knowledge) Tue 17-May-11 13:15:36
Print Post

Re: Line or router faulty?


[re: john2007] [link to this post]
 
Connection Speed 4672 kbps 832 kbps
Line Attenuation 50.0 db 28.0 db
Noise Margin 7.2 db 11.0 db

The connection speed is way down on what the line is capable of. The line has gradually got slower and slower over the years and all BT want to do is keep charging 120 pound.

It has been sync'd at that rate since Sunday night but it seems to drop around 10am-12pm.

-

Xilo.net Office 8Mb
Pages in this thread: 1 | 2 | (show all)   Print Thread

Jump to