General Discussion
  >> Fibre Broadband


Register (or login) on our website and you will not see this ad.


Pages in this thread: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | [6] | 7 | (show all)   Print Thread
Standard User XRaySpeX
(eat-sleep-adslguide) Mon 27-Feb-12 23:36:17
Print Post

Re: SLOW SPEED ON XP PC BUT FULL SPEED ON W7 PC


[re: Tipper2772] [link to this post]
 
Your MTU on XP is 1492. Is that the value TCPOptimizer suggested?

As an outside chance it might be worth trying MTU=1500 on XP.

As a matter of interest TCPOptimizer sets my XP to MTU=1500, but my stupid new Orange BrightBox router limits MTU <= 1492. However I notice no degredation from that.

1999: Freeserve 48K Dial-Up => 2005: Wanadoo 1 Meg BB => 2007: Orange 2 Meg BB => 2008: Orange 8 Meg LLU => 2010: Orange 16 Meg LLU => 2011: Orange 19 Meg WBC
Standard User MHC
(legend) Tue 28-Feb-12 00:24:16
Print Post

Re: SLOW SPEED ON XP PC BUT FULL SPEED ON W7 PC


[re: XRaySpeX] [link to this post]
 
BT specifically state that on their services it should be 1492 and not 1500. A 2701 Business hub will auto set itself to 1500 on an ADSL line but 1492 on VDSL.





~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


M H C


taurus excreta cerebrum vincit
Standard User XRaySpeX
(eat-sleep-adslguide) Tue 28-Feb-12 00:31:10
Print Post

Re: SLOW SPEED ON XP PC BUT FULL SPEED ON W7 PC


[re: MHC] [link to this post]
 
Just a thought worth trying?

But you're saying that MTU is determined by router and so will affect XP and W7 equally?

Could be confirmed by running SG TCP/IP Analyzer from W7 PC.

1999: Freeserve 48K Dial-Up => 2005: Wanadoo 1 Meg BB => 2007: Orange 2 Meg BB => 2008: Orange 8 Meg LLU => 2010: Orange 16 Meg LLU => 2011: Orange 19 Meg WBC

Edited by XRaySpeX (Tue 28-Feb-12 00:36:45)


Register (or login) on our website and you will not see this ad.

Standard User MHC
(legend) Tue 28-Feb-12 00:38:11
Print Post

Re: SLOW SPEED ON XP PC BUT FULL SPEED ON W7 PC


[re: XRaySpeX] [link to this post]
 
No, I was referring to the routers MTU which can also be altered. Your PC should be set with an equal or lower MTU - on XP you set it on Win7 the OS sorts it out.





~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


M H C


taurus excreta cerebrum vincit
Standard User XRaySpeX
(eat-sleep-adslguide) Tue 28-Feb-12 01:00:11
Print Post

Re: SLOW SPEED ON XP PC BUT FULL SPEED ON W7 PC


[re: MHC] [link to this post]
 
In reply to a post by MHC:
Your PC should be set with an equal or lower MTU - on XP you set it on Win7 the OS sorts it out.
Yes, exactly!

I've just noticed:
In reply to a post by Tipper2772:
TCP Window: 1027840 (NOT multiple of MSS)
That's because OP's RWIN is multiple of MSS = 1460 corresponding to MTU = 1500. That's a clue smile

Looks like I'm on the right track only in reverse smile.

The OP's XP has MTU = 1500 with corresponding RWIN set by TCPOptimizer but his router has MTU = 1492, violating the rule you just stated. What he should do is get TCPOptimizer to set XP's MTU = 1492 with corresponding RWIN (1045440 I compute).

1999: Freeserve 48K Dial-Up => 2005: Wanadoo 1 Meg BB => 2007: Orange 2 Meg BB => 2008: Orange 8 Meg LLU => 2010: Orange 16 Meg LLU => 2011: Orange 19 Meg WBC

Edited by XRaySpeX (Tue 28-Feb-12 01:03:53)

Standard User djfunkdup
(committed) Tue 28-Feb-12 04:21:53
Print Post

Re: SLOW SPEED ON XP PC BUT FULL SPEED ON W7 PC


[re: Zarjaz] [link to this post]
 
In reply to a post by Zarjaz:
Yes, my crusty old XP machine (now sadly no longer with us) would never show more than 16 meg on a through out speed test, absolutely fine using a hard wired Win7 machine. I suspect that the dear old thing just wasn't up to the job. It used to do everything else dog-slow as well.

If you wanted to throw some money at it, you could splash out on some more RAM, that would be a start.



Just to throw a spanner into the works wink

now i am not sure how relevant this is,but i have a few machines here. 2 of them are win xp pro with 2gb of ram and p4 2.6GHz .

both systems can max out my 100Mb connection without any issues.

hope this helps regarding the question: are xp systems compatible with modern day connections wink


edit: just did a quick speed test using one of the xp pro systems .

http://speedtest.e-capture.net/

Your Result:
Download Speed: 96456 kbps (12057 KB/sec transfer rate)
Upload Speed: 7046 kbps (880.8 KB/sec transfer rate)
28 February 2012 04:26:39

VirginMedia100 TiVo1TB

Edited by djfunkdup (Tue 28-Feb-12 04:27:42)

Standard User Croftie
(member) Tue 28-Feb-12 10:00:19
Print Post

Re: SLOW SPEED ON XP PC BUT FULL SPEED ON W7 PC


[re: Tipper2772] [link to this post]
 
Just to double check can you post a screenshot of TCPOptimizer and DRTCP, you will need to change the drop down to your wired network card. Mine are below for comparison.

I'm on xp and have been getting full speed with these settings for 16 months now:
TCPOptimizer Screenshot
DRTCP Screenshot

No matter how slow your pc/laptop is, it's probably faster than the modem which is capable of pushing 100Mb, so I'd say it's unlikely to be a lack of horse power. A rubbish / faulty network card or borked drivers is more likely imo.
Standard User meteosat
(member) Tue 28-Feb-12 12:42:00
Print Post

Re: SLOW SPEED ON XP PC BUT FULL SPEED ON W7 PC


[re: gazter] [link to this post]
 
Just a thought - you haven't got any banking software protection?
I was running RAPPORT and the XP system slowed down massively - removed it and suddenly the whole computer cam alive again, and XP equalled my Windows 7 results.
Cheers
Standard User CurlyWhirly
(eat-sleep-adslguide) Tue 28-Feb-12 21:55:24
Print Post

Re: SLOW SPEED ON XP PC BUT FULL SPEED ON W7 PC


[re: meteosat] [link to this post]
 
In reply to a post by meteosat:
Just a thought - you haven't got any banking software protection?
I was running RAPPORT and the XP system slowed down massively - removed it and suddenly the whole computer cam alive again, and XP equalled my Windows 7 results.
Cheers

Same here as I bank with Cahoot and I received an e-mail some time ago saying that I can download RAPPORT for free.

I had it installed for quite a while until it started slowing down my internet browsing so I ditched it.
Standard User Tipper2772
(newbie) Wed 29-Feb-12 19:27:39
Print Post

Re: SLOW SPEED ON XP PC BUT FULL SPEED ON W7 PC


[re: XRaySpeX] [link to this post]
 
I thought you may have been on to something here..

But after changing my tcp settings there is absolutely no change in speeds

« SpeedGuide.net TCP Analyzer Results »
Tested on: 2012.02.29 14:16
IP address: 91.125.xxx.xxx
Client OS/browser: Windows XP (Firefox 6.0.2)

TCP options string: 020405ac0103030401010402
MSS: 1452
MTU: 1492
TCP Window: 1045440 (multiple of MSS)
RWIN Scaling: 4 bits (2^4=16)
Unscaled RWIN : 65340
Recommended RWINs: 63888, 127776, 255552, 511104, 1022208
BDP limit (200ms): 41818kbps (5227KBytes/s)
BDP limit (500ms): 16727kbps (2091KBytes/s)
MTU Discovery: ON
TTL: 52
Timestamps: OFF
SACKs: ON
IP ToS: 00000000 (0)


http://www.thinkbroadband.com/speedtest/results/id/1...

http://www.speedtest.net/result/1804857163.png

if anything they are slightly worse...

My routers MTU is set to 1492

(XP pc)

I'll do the W7 in pc tests in a following message..
Pages in this thread: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | [6] | 7 | (show all)   Print Thread

Jump to