User comments on ISPs
  >> PlusNet plc


Register (or login) on our website and you will not see this ad.


Pages in this thread: 1 | 2 | (show all)   Print Thread
Standard User scopio
(committed) Thu 19-Dec-19 01:25:43
Print Post

Internet connection slowed down in the past few weeks


[link to this post]
 
In the past few years I have been getting download speeds of between 15+ to 17+Mps in the last few days the download speeds have decreased to 11+Mbps. The upload speeds have remained more or les @0.7Mbps to 0.4Mbps. Latency have been in the 30s.
The OOKLA stats are as follows;
TEST_DATE TIME_ZONE DOWNLOAD_MEGABITS UPLOAD_MEGABITS LATENCY_MS SERVER_NAME
14.05.2017 19:58 GMT 17.05 0.34 30 Acton
15.05.2017 12:02 GMT 15.65 0.36 31 Acton
18.05.2017 20:11 GMT 16.87 0.74 29 Acton
19.05.2017 16:34 GMT 15.78 0.73 29 Acton
21.05.2017 00:29 GMT 15.66 0.67 28 Acton
22.05.2017 14:19 GMT 15.66 0.74 29 Acton
27.05.2017 00:12 GMT 15.71 0.74 29 Acton
31.05.2017 13:54 GMT 15.67 0.74 28 Acton
06.06.2017 00:28 GMT 15.69 0.71 29 Acton
07.06.2017 12:13 GMT 15.66 0.75 29 Acton
08.07.2019 23:32 GMT 16.16 0.48 33 Acton
01.12.2019 17:34 GMT 14.58 0.69 30 Leicester
01.12.2019 17:36 GMT 14.62 0.69 31 Leicester
18.12.2019 23:56 GMT 11.27 0.42 36 Acton

My present router stats are as follows;
Router stats Sunday 23 2017
Uptime: 1 day, 8:41:54
DSL Type: ITU-T G.992.5
Bandwidth (Up/Down) [kbps/kbps]: 1.243 / 14.335
Data Transferred (Sent/Received) [MB/MB]: 818,35 / 548,09
Output Power (Up/Down) [dBm]: 12,6 / 0,0
Line Attenuation (Up/Down) [dB]: 6,9 / 19,5
SN Margin (Up/Down) [dB]: 7,1 / 14,6
System Vendor ID (Local/Remote): TMMB / ----
Chipset Vendor ID (Local/Remote): BDCM / IFTN
Loss of Framing (Local/Remote): 24 / 0
Loss of Signal (Local/Remote): 3 / 0
Loss of Power (Local/Remote): 0 / 0
Loss of Link (Remote): -
Error Seconds (Local/Remote): 42 / 0
FEC Errors (Up/Down): 0 / 0
CRC Errors (Up/Down): 37 / 17
HEC Errors (Up/Down): 23 / 24

RouterStats 19/12/2019
Uptime: 2 days, 12:50:24
DSL Type: ITU-T G.992.5
Bandwidth (Up/Down) [kbps/kbps]: 635 / 14.190
Data Transferred (Sent/Received) [GB/GB]: 1,99 / 1,71
Output Power (Up/Down) [dBm]: 12,8 / 0,0
Line Attenuation (Up/Down) [dB]: 7,3 / 19,5
SN Margin (Up/Down) [dB]: 11,4 / 11,5
System Vendor ID (Local/Remote): TMMB / ----
Chipset Vendor ID (Local/Remote): BDCM / IFTN
Loss of Framing (Local/Remote): 1.787 / 0
Loss of Signal (Local/Remote): 349 / 0
Loss of Power (Local/Remote): 0 / 0
Loss of Link (Remote): -
Error Seconds (Local/Remote): 27.733 / 20
FEC Errors (Up/Down): 4.690 / 18.945.350
CRC Errors (Up/Down): 12 / 347.571
HEC Errors (Up/Down): 23 / 18.598.304

The RouterStats Noise Margin graphs show as erratic
https://photos.app.goo.gl/QZSkshNAhxfkLEq79

1. My question is what has changed to decrease my download speeds?
2. If so is it an issue that needs to be raised with PlusNet?

PC Full Tower - Self Build OS Windows 10 64bit Laptop Dell Inspiron 1545 - OS Windows 10 Pro 64bit
ISP was O2 All Rounder now PlusNet Unlimited Broadband SamKnows Whitebox connected on 14:02:2013
http://www.thinkbroadband.com/speedtest/button/13669...
http://speedtest.net/result/2668600210.png

Edited by scopio (Thu 19-Dec-19 02:24:40)

Standard User MoM
(newbie) Thu 19-Dec-19 03:02:16
Print Post

Re: Internet connection slowed down in the past few weeks


[re: scopio] [link to this post]
 
What impact is it having on your day to day internet experience?

Is it just speed test your seeing and using that as there is a problem?
Standard User Zarjaz
(eat-sleep-adslguide) Thu 19-Dec-19 07:30:23
Print Post

Re: Internet connection slowed down in the past few weeks


[re: scopio] [link to this post]
 
Could it be that seasonal favourite, a little REIN from Christmas lights ?

Thatís a fair few errors in two days.


Register (or login) on our website and you will not see this ad.

Standard User scopio
(committed) Thu 19-Dec-19 13:35:00
Print Post

Re: Internet connection slowed down in the past few weeks


[re: MoM] [link to this post]
 
Yes the main impact was on download speed in that I started getting buffering when watching iPlayer and occasional slow loading web pages.

PC Full Tower - Self Build OS Windows 10 64bit Laptop Dell Inspiron 1545 - OS Windows 10 Pro 64bit
ISP was O2 All Rounder now PlusNet Unlimited Broadband SamKnows Whitebox connected on 14:02:2013
http://www.thinkbroadband.com/speedtest/button/13669...
http://speedtest.net/result/2668600210.png
Standard User scopio
(committed) Thu 19-Dec-19 13:55:20
Print Post

Re: Internet connection slowed down in the past few weeks


[re: Zarjaz] [link to this post]
 
I left the pc with RouterStats running all night and by 12:20 today the SN Margin has reverted to RX 6.0db and TX 14.7db which is more or less what has been for 12 years or more since I was with O2 and the PlusNet PLC.
The download speed has reverted to the 14+ to 17Mbps (hopefully)
In OOKLA it now shows BT as my provider and with a new IP address!

Thursday 19/12/2019 @ 13:06
Uptime: 0 days, 0:50:26
DSL Type: ITU-T G.992.5
Bandwidth (Up/Down) [kbps/kbps]: 888 / 17.260
Data Transferred (Sent/Received) [GB/GB]: 1,99 / 1,99
Output Power (Up/Down) [dBm]: 11,6 / 0,0
Line Attenuation (Up/Down) [dB]: 6,8 / 19,0
SN Margin (Up/Down) [dB]: 14,7 / 6,0
System Vendor ID (Local/Remote): TMMB / ----
Chipset Vendor ID (Local/Remote): BDCM / IFTN
Loss of Framing (Local/Remote): 2.635 / 0
Loss of Signal (Local/Remote): 489 / 0
Loss of Power (Local/Remote): 0 / 0
Loss of Link (Remote): -
Error Seconds (Local/Remote): 32.908 / 25
FEC Errors (Up/Down): 0 / 27
CRC Errors (Up/Down): 0 / 0
HEC Errors (Up/Down): 0 / 0 generateTasks()

Your broadband service
Product: Unlimited (Contracted)
Estimated Download Range: Not available
Estimated Upload Range: Not available
Minimum Guaranteed Speed: Not available
Current Line Speed (Download): 12.5Mbps


TEST_DATE TIME_ZONE DOWNLOAD_MEGABITS UPLOAD_MEGABITS LATENCY_MS
19.12.2019 00:58 GMT 12.12 0.41 37
19.12.2019 13:27 GMT 14.79 0.55 33

See the graphs here https://photos.app.goo.gl/QZSkshNAhxfkLEq79

The last time I had a similar problem like this was when I was with O2 and the OR engineer eventually found the fault to be at the exchange.

I will monitor the issue and see if it returns in the short term.

PC Full Tower - Self Build OS Windows 10 64bit Laptop Dell Inspiron 1545 - OS Windows 10 Pro 64bit
ISP was O2 All Rounder now PlusNet Unlimited Broadband SamKnows Whitebox connected on 14:02:2013
http://www.thinkbroadband.com/speedtest/button/13669...
http://speedtest.net/result/2668600210.png

Edited by scopio (Thu 19-Dec-19 13:59:35)

Standard User scopio
(committed) Thu 19-Dec-19 21:40:54
Print Post

Re: Internet connection slowed down in the past few weeks


[re: Zarjaz] [link to this post]
 
The internet cut off at about 20:30 so I decided to phone PlusNet support which were very quick to answer about 1 minute and CS could see that there seemed to be a problem and did line tests but no errors were found. Told me to turn the router off for an hour and then switch it on again and see if the issue returns and he will check again tomorrow and then take it from there!

PC Full Tower - Self Build OS Windows 10 64bit Laptop Dell Inspiron 1545 - OS Windows 10 Pro 64bit
ISP was O2 All Rounder now PlusNet Unlimited Broadband SamKnows Whitebox connected on 14:02:2013
http://www.thinkbroadband.com/speedtest/button/13669...
http://speedtest.net/result/2668600210.png
Standard User Jaggies
(committed) Thu 19-Dec-19 21:44:03
Print Post

Re: Internet connection slowed down in the past few weeks


[re: scopio] [link to this post]
 
That's quite a short connection time - looks like you had a disconnection. Your Current Line speed will be throttling you, but if it still works the way it's supposed to it should increase when Plusnet get a report of your actual line speed from Openreach.

Brian
From September 2001 on BTopenworld Home 500/Home 1000/Home 2000. Then ADSLMax on <n>ildram. Moved to ADSL2+ from ADSL24. I'm now with plusnet on FTTC since 28/05/2014 and loving it... I'm not saying who I work for. Any opinions expressed here are my own.
Standard User scopio
(committed) Thu 19-Dec-19 21:56:02
Print Post

Re: Internet connection slowed down in the past few weeks


[re: Jaggies] [link to this post]
 
After lots of disconnections during all night it connected @ 13:00 today and disconnected again @ 20:30 today. I now have the router turned off until 22:30 when I shall try and connect again!
Writing this on another pc using a neighbour's Wi-Fi.

PC Full Tower - Self Build OS Windows 10 64bit Laptop Dell Inspiron 1545 - OS Windows 10 Pro 64bit
ISP was O2 All Rounder now PlusNet Unlimited Broadband SamKnows Whitebox connected on 14:02:2013
http://www.thinkbroadband.com/speedtest/button/13669...
http://speedtest.net/result/2668600210.png

Edited by scopio (Thu 19-Dec-19 21:59:25)

Standard User scopio
(committed) Sun 22-Dec-19 04:29:26
Print Post

Re: Internet connection slowed down in the past few weeks


[re: scopio] [link to this post]
 
CS have reset the SN Margin and I am now on the 10 day trial period. It will be interesting what the SN Margin will be after the trial ends as it is jumping like a jojo with frequent disconnections and thousands or errors!

PC Full Tower - Self Build OS Windows 10 64bit Laptop Dell Inspiron 1545 - OS Windows 10 Pro 64bit
ISP was O2 All Rounder now PlusNet Unlimited Broadband SamKnows Whitebox connected on 14:02:2013
http://www.thinkbroadband.com/speedtest/button/13669...
http://speedtest.net/result/2668600210.png

Edited by scopio (Sun 22-Dec-19 04:30:03)

Standard User longedge
(experienced) Sun 22-Dec-19 08:41:36
Print Post

Re: Internet connection slowed down in the past few weeks


[re: scopio] [link to this post]
 
It's perhaps irrelevant but anyway....

A couple of years ago my netgear router got hacked and I was unable to stop 'strangers' appearing on my network. I put my Plusnet HomeHub back and solved that problem *but* it kept disconnecting sometimes several times an hour. I then dug out my original HG612 modem and connected it to the HomeHub.

It'not 100% but I now lose my connection once every 2-3 weeks, good enough for me.

The disconnects are now always shown in the router log as:-
PPP LCP Send Termination Request [Peer not responding]
Google turns up results back to 2015 to show this is a long standing problem with the BT hub not only for PlusNet customers.

Two distinct problems then, the inbuilt modem is incompatible with something on my line and that's resolved. There's still a minor problem somewhere that I live with.
Pages in this thread: 1 | 2 | (show all)   Print Thread

Jump to