User comments on ISPs
  >> Zen Internet


Register (or login) on our website and you will not see this ad.


Pages in this thread: 1 | 2 | 3 | (show all)   Print Thread
Standard User BlizzardUK
(member) Thu 13-Jun-19 15:52:48
Print Post

Speed starts normal then shoots down by 20mbps


[link to this post]
 
Have Zen bought in any sort of throttling lately ? If not then any ideas what could be the issue ? I notice when I do a speed check my usual 60mbps speed now starts at that, but within seconds it is dropping down to 38mbps, it never used to do this. I first noticed it last night, around 5am, so I know it is not congestion. My IP Profile is still the same as before so that hasn't dropped.

I am on the 80mbps unlimited FTTC package. I use a wired connection.

Just wondered before I contact them if anyone might know the reason ? Thanks.
Standard User RobWatts
(newbie) Mon 17-Jun-19 23:17:58
Print Post

Re: Speed starts normal then shoots down by 20mbps


[re: BlizzardUK] [link to this post]
 
Happening to me too. Rebooting the router seemed to work when it happened a week or so ago, but it's started again. Speed dial on the speed test jumps to around 60 Mb/s then falls down to 30 or so. Upload speeds are about normal, at 18 Mb/s
Standard User ukwiz
(fountain of knowledge) Wed 19-Jun-19 15:47:12
Print Post

Re: Speed starts normal then shoots down by 20mbps


[re: BlizzardUK] [link to this post]
 
Mine is the other way around. Starts low and builds up slowly to a max around 30-40% into the speedtest. Upload is fine.

David

BT (poor) -> Zen (excellent) -> O2 (started well, went downhill -> IDNet (No complaints - but 100GB cap) -> Zen (gone downhill)


Register (or login) on our website and you will not see this ad.

Standard User RobWatts
(newbie) Fri 28-Jun-19 10:59:59
Print Post

Re: Speed starts normal then shoots down by 20mbps


[re: BlizzardUK] [link to this post]
 
Just an update on this, it's still ongoing. I went as far as to swap routers entirely, and I get the same pattern of behaviour, an initial jump to normalish speeds, then a slow decline to around 30 Mb/s where it levels off. Uploads are normal at 18 Mb/s.

I have contacted Zen support, so let's see what ensues.
Standard User RobWatts
(newbie) Sun 30-Jun-19 22:02:12
Print Post

Re: Speed starts normal then shoots down by 20mbps


[re: RobWatts] [link to this post]
 
Update 2
After a re-synchronisation, my speeds are back to normal.

Just one of those internet mysteries I suppose.
Standard User timl
(committed) Sat 06-Jul-19 15:11:14
Print Post

Re: Speed starts normal then shoots down by 20mbps


[re: RobWatts] [link to this post]
 
How interesting. My line is experiencing the same type of issue as you guys. Syncs at 60Mb and download starts at that and then gets throttled to 50% of the line speed.

I rebooted the modem but it didn't help...

I've contacted support. Hopefully they will find out what the issue is.

Zen FTTC 65Mb load balanced with Sky Fibre 59Mb
Standard User flilot
(newbie) Sat 06-Jul-19 17:59:59
Print Post

Re: Speed starts normal then shoots down by 20mbps


[re: RobWatts] [link to this post]
 
In reply to a post by RobWatts:
Update 2
After a re-synchronisation, my speeds are back to normal.

Just one of those internet mysteries I suppose.

Probably obtained a different routing, some routes on Zen are slower and have more latency than others.

Carl
____________________________
cabinet8 - My journey back to xDSL after a decade with VM
ZeN Fibre 2 | Huawei HG612 via Fritz!Box 7530 | ECI Cab
Standard User recalluk
(newbie) Tue 09-Jul-19 21:52:46
Print Post

Re: Speed starts normal then shoots down by 20mbps


[re: timl] [link to this post]
 
Another one here ... seems to be a growing menace on the Zen side of things.

Had it early June, then improved and now back again .. despite resync.

Annoying is this is down to 30Mb from a 55 sync .... used to sync at full whack before crosstalk so 75 down to 30 hurts to say the least !
Standard User timl
(committed) Wed 10-Jul-19 10:00:47
Print Post

Re: Speed starts normal then shoots down by 20mbps


[re: recalluk] [link to this post]
 
I spoke to Zen support. They say there have been a number of customers with very similar problems. My support representative is hopefully putting together a case that he can give to his network operations team to investigate.
I have a 60Mb sync too which goes down to 30Mb, after a second or so at the full 60Mb. I've tried reconnecting several times. Resyncing my circuit hasn't helped one little bit. My traceroute if it helps anyone...

1 192.168.178.1 (192.168.178.1) 0.370 ms 0.271 ms 0.254 ms
2 vt1.cor1.lond1.ptn.zen.net.uk (51.148.72.21) 7.778 ms 9.078 ms 9.778 ms
3 ae-12.cor1.leed1.ptn.zen.net.uk (51.148.73.22) 12.936 ms 12.920 ms 12.714 ms
4 ae-26.cor2.roch1.ptn.zen.net.uk (51.148.73.51) 15.909 ms 15.808 ms 16.068 ms
5 ae-25.cor1.roch1.ptn.zen.net.uk (51.148.73.49) 15.941 ms 15.939 ms 19.304 ms
6 xe-3-1-0.cr2.sp-roch.zen.net.uk (51.148.73.61) 15.006 ms 15.058 ms 15.245 ms
7 ae8-0.ar3.sp-roch.zen.net.uk (62.3.81.238) 14.990 ms 15.001 ms 14.802 ms
8 up1.1-pub.zen.net.uk (62.3.80.130) 15.165 ms 15.122 ms 15.224 ms
9 172.17.41.2 (172.17.41.2) 15.446 ms 15.534 ms 15.014 ms
10 web01.web.zen.net (212.23.8.83) 15.260 ms 15.139 ms 14.965 ms

Zen FTTC 65Mb load balanced with Sky Fibre 59Mb
Standard User recalluk
(newbie) Thu 11-Jul-19 20:33:52
Print Post

Re: Speed starts normal then shoots down by 20mbps


[re: timl] [link to this post]
 
OK I now have full speed again ... couple of router swaps no change .. back to orginal and full service.

Route is :

1 <1 ms <1 ms <1 ms fritz.box [192.168.0.1]
2 103 ms 99 ms 87 ms vt1.cor1.lond2.ptn.zen.net.uk [51.148.72.23]
3 92 ms 86 ms 83 ms ae-2.cor1.lond1.ptn.zen.net.uk [51.148.73.2]
4 79 ms 94 ms 94 ms ae-1.agg4.lond1.ptn.zen.net.uk [51.148.73.84]
5 125 ms 98 ms 95 ms vl-50.ae6.cr1.th-lon.zen.net.uk [51.148.73.57]
6 102 ms 95 ms 96 ms xe-2-0-0-172.dr1.lr-slo.zen.net.uk [62.3.80.102]
7 75 ms 92 ms 87 ms cache03.dns.zen.net.uk [212.23.6.100]
Pages in this thread: 1 | 2 | 3 | (show all)   Print Thread

Jump to